Ali je kondome res potrebno uporabljati?

V današnjem svetu in času, ko spolnost ni več tabu tema, postaja vedno pomembneje govoriti o zaščiti v spolnosti. Zaščita v spolnosti je ključna, ne le za preprečevanje nosečnosti, ampak tudi za preprečevanje prenosa spolno prenosljivih bolezni (SPB) ter ohranjanje spolnega in reproduktivnega zdravja. Trenutno po svetu za eno od SPB zboli več kot milijon ljudi na dan! Svetovne organizacije opozarjajo o vse večjem porastu SPB in nezaželenih nosečnostih.

V tej blog objavi bomo raziskali, kaj zaščita v spolnosti pomeni, zakaj je pomembna, katere vrste zaščite poznamo ter prednosti in slabosti posameznih vrst zaščite.

Kaj sploh je zaščita v spolnosti?

Zaščita v spolnosti obsega uporabo različnih metod in pripomočkov, ki zmanjšujejo tveganje za neželeno nosečnost in prenos SPB med spolnimi odnosi. Namen zaščite v spolnosti ni le preprečevanje nosečnosti, ampak tudi ohranjanje spolnega zdravja in zmanjšanje tveganja za morebitne zdravstvene težave, povezane s spolno aktivnostjo.

Zakaj se moramo zaščititi?

Obstaja več pomembnih razlogov, zakaj se moramo zaščititi v spolnosti.

1. Prvi in najpomembnejši razlog je preprečevanje neželene nosečnosti. Nezaželena nosečnost lahko močno vpliva na življenje posameznika in parov, saj prinaša tako čustvene kot tudi finančne izzive. Zato je pomembno izbrati primerno metodo zaščite, ki ustreza posameznikovim potrebam in življenjskemu slogu.

2. Drugi pomemben razlog je preprečevanje prenosa spolno prenosljivih bolezni. SPB so pogoste in lahko prinesejo resne zdravstvene težave. Uporaba zaščite v spolnosti je ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za okužbo s SPB, kot so HIV, herpes, gonoreja, sifilis in klamidija. Zaščita v spolnosti nam omogoča, da uživamo v spolni aktivnosti, hkrati pa zmanjšujemo tveganje za okužbo ali širjenje bolezni.

V zadnjih letih se vse bolj poudarja pomen ABC zaščite.

Abstinenca – vzdržnost in odlaganje prvega spolnega odnosa na čas, ko spolno dozorimo
Bodi zvest – spolne odnose imej s stalnim partnerjem
Condom (kondom) – edina zaščita, ki preprečuje tako nosečnost kot tudi SPB

Kakšne vrste zaščite v spolnosti poznamo?

Zaščito v spolnosti lahko delimo na 4 glavne kategorije:

1. Kondom je eden najpogosteje uporabljenih metod zaščite v spolnosti. Je preprost za uporabo, široko dostopen in zanesljiv pri preprečevanju neželene nosečnosti ter prenosa SPB. Prednosti uporabe kondoma so, da je enostaven za uporabo, ne zahteva predhodnih obiskov zdravnika ali recepta ter zmanjšuje tveganje za prenos SPB. Slabost uporabe kondoma je, da lahko poči ali zdrsne, če ni pravilno uporabljen.

2. Hormoske terapije (kontracepcijske tablete, obliž, vaginalni obroček, injekcije): vse hormonske metode zaščite vsebujejo kombinacijo hormonov estrogena in progesterona ali samo progesterona. Prednosti uporabe kontracepcijskih tablet so, da so zelo učinkovite pri preprečevanju nosečnosti in povečujejo rednost menstruacije. Slabost uporabe kontracepcijskih tablet je, da ne ščitijo pred SPB in zahtevajo doslednost pri jemanju.

3. Maternični vložek (IUS) je majhen plastični vložek, ki se vstavi v maternico in sprošča hormon, ki preprečuje ovulacijo ter spremeni sluz materničnega vratu. Prednosti IUS-a so, da je zelo učinkovit pri preprečevanju nosečnosti, ima dolgotrajno delovanje (od 3 do 5 let) ter zmanjšuje krvavitve med menstruacijo. Slabost IUS-a je, da ne ščiti pred SPB ter zahteva vstavitev s strani zdravnika.

4. Spolna vzdržnost ali abstinenca je popolno izogibanje spolnim odnosom. To je edini način zaščite, ki zagotovo preprečuje nosečnost in prenos SPB. Že samo spolni odnos s stalnim partnerjem zmanjša možnost neželene nosečnosti ali prenos SPB, zato je čim redkejše menjavanje partnerjev ključnega pomena pri zaščiti.

Zaščita v spolnosti je ključna za ohranjanje spolnega zdravja, preprečevanje neželene nosečnosti ter zmanjšanje tveganja za prenos SPB. Vsaka vrsta zaščite ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno izbrati metodo, ki ustreza posameznikovim potrebam in življenjskemu slogu. Je pa gotovo edina zaščita, ki hkrati zaščiti tako pred nezaželeno nosečnostjo kot tudi pred SPB, kondom.

1 Comment
  • admin
    Posted at 08:20h, 18 decembra

    Lorem ipsum dolor sit amet, vim ferri labitur persecuti id